Sushi Yama Nyköping

Om man är sugen på sushi i Nyköping är ett av alternativen Sushi Yama, på gågatan Västra Storgatan. Restaurangen har en fin utsikt över gågatan, och den ligger väldigt centralt. Hela väggen mot gågatan är i glas, så man känner sig nästan som ett med gågatan. Inredningen är modern, vit och fräsh. Detta är en sushirestaurang som hänger med i tiden. Deras öppettider är vardagar 10-20, lördagar 11-20 och söndagar 12-19.

Sushi Yama grundlades i 2008 och har 39 restauranger i Sverige. Därmed är de den största sushi kedjan i Sverige. De har en egen tidsskrift, med reportager och artiklar om råvarorna, de olika resaturangerna, och japansk kultur. För sushiälskare är det interesant läsning. Alla Sushi Yamas restauranger erhåller endast kortbetalning. Detta är av miljömässiga, och säkerhetsmässiga orsaker.

Sushi Yama i Nyköping är, som alla Sushi Yamas restauranger, miljömedvetna i flera aspekter. De använder räkor som är ASC certifierade, d.v.s. att de är odlade på ett försvarbart och ansvarsfullt sätt, och att man som konsument kan spåra råvaran tillbaka till producenten. Denna certifiering är relativt ny, och en är global certifiering som gäller för odlad fisk och skaldjur. Vidare används bara ägg från frigående höns till att tillaga rätten tamagoyaki, en slags japansk omelett.

Mammasushi är ett koncept som restaurangen erbjuder gravida. Tidigare rekomendationer från Livsmedelsverket sa att gravida borde hålla nere sin konsumtion av lax och annan fet fisk, p.g.a. de miljögifter som kunde finnas i fisken. Sushi Yama använder bara norsk odlad lax till sin sushi, och de följer de uppdaterade riktlinjerna från Livsmedelsverket. Enligt de är det numera ok för gravida att äta lax, om den är odlad och används när den är färsk.

Restaurangen har också fått en barnmeny, som innehåller två bitar lax, en bit tofu, risboll och en omelett. I tillägg till maten får man ett litet pussel och en liten påse russin. Barnmenyn har visat sig vara populär.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*