Restaurang Fazana i Nyköping

Restaurang Fazana som ligger centralt i Nyköping är en pizzeria med bra omdömen och familjär stämning. De erbjuder allt man kan önska sig från en bra pizzeria, allt från klassisk pizza till pasta och barnmeny. Man kan välja att äta i den trevliga restaurangen eller välja från avhämtningsmenyn.

Namnet Fazana härstammar från en hamnstad i Kroatien och restaurangen grundades av ”the dudes” Sergio och Danne, den 5:e september 1976 slog man upp portarna. Fazana är därmed Nyköpings äldsta pizzeria. 1979 flyttade man ”runt hörnet” till den lokal man har idag på Östra Kyrkogatan 9 där man håller öppet Måndag till Lördag 17:00-22:00, på Söndagar håller man stängt.

Idag drivs restaurangen av hela familjen Gerasovski, Danne, Jeanette, Tanja och Tony. 2011 deltog Tony i Svenska mästerskapet i pizzabakning och knep förstaplatsen och kunde därmed titulera sig som Sveriges bästa pizzabagare.

En dag fick Tony en idé till riktigt bra fryspizza i butik, det blev grunden till Tony´s fryspizza som idag säljs lokalt i Nyköpings butiker. Pizza bakas förhand innan den halvgräddas för att frysas, så att den kan avnjutas hemma när man blir sugen. Planen är att utveckla så att Tony´s fryspizza kan säljas i hela landet.

Kvaliteten är viktig och en bra pizza kräver en bra deg, därför börjar man varje morgon med att göra sin egen deg. En bra deg kräver kärlek och tid, därför låter men den jäsa i tolv timmar innan man använder den. Kunskap och bra råvaror är A och O för resultatet. Fazana kan stoltsera med utnämnandet till årets pizza 2011, med pizzan Hjort är gjort som hade en deg bestående av 6 sorters mjöl och hade en topping av bland annat kronhjort, palsternacka och skogssvamp. Juryns motivering var bland annat smaker som ger smaklökarna en stor ”skogstokig” upplevelse och tillfredsställelse.

Stället där borta känns hemma!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*